Baggrund

Den manglende kontakt

Under delvis nedlukning af Danmark pga. Corona virus er der en kraftig reduktion og i nogen tilfælde eliminering af kontakt mellem plejehjems beboere og pårørende.

Nogle plejehjem har været hermetisk tillukket og kun tilladt telefon og video kontakt, hvilket f. eks. ikke hjælper beboere uden sprog særligt. I skrivende stund er der sporadisk tilladelse til udendørs kontakt med afstandskrav.

Den manglende kontakt er et alvorligt problem for de berørte beboere og kan føre til:

 • Forringet livskvalitet ensomhed, depression.
 • Tab af kognitive evner, glemmer pårørende.
 • Gamle risikerer at dø uden kontakt til pårørende.
Selvfølgelig mangler man den direkte kontakt
"Selvfølgelig mangler man den direkte kontakt"
Første version af samtalevæggen, med filtreret luft
Første version af samtalevæggen, med filtreret luft

Første version af Samtalevæggen

Da den delvise nedlukning af Danmark blev annonceret 11. marts 2020 blev kontakten mellem beboere og pårørende på min mors plejehjem, som mange andre steder, kraftigt minimeret. Det satte nogle tanker i gang hos mig - hvordan får vi opretholdt kontakten?

Da jeg arbejder med ren luft – ventilation – i den farmaceutiske industri blev første skitse til en løsning baseret på principper herfra. En luftstrøm fra et HEPA filter placeret hen over samtale parterne skulle reducere partikler og vira i rummet generelt og sikre virusfri luft, hvor man skulle sidde og tale sammen.

Jeg fik et tilbud om lån af en demomodel af et farmaceutisk ventilationsanlæg med HEPA filter, som jeg straks sagde ja til og begyndte at skitsere en løsning omkring – selvom det egentligt var lidt stort og tungt ift opgaven. Den første løsning blev installeret på min mors plejehjem i midten af april, blev fintunet de næste par dage og taget rigtigt i brug omkring den 20. april 2020.

Videreudvikling af Samtalevæggen

Det var oplagt, at behovet for tættere kontakt mellem plejehjems beboere og pårørende ikke kun galdt for min mors plejehjem. Samtidig ville den første løsning være alt for dyr, hvis man ikke lige kunne låne et ventilationsanlæg.

Jeg tog en runde til med skitser og diskussioner med kolleger og andet godtfolk. Turen gik tankemæssigt fra ”meget ventilationstung” over ”begrænsets ventilation” og endte med en løsning uden aktiv ventilation. Det var desuden vigtigt for mig, at man kan høre hinanden uden brug af elektronik.

Den aktuelle løsning er baseret på at samtale partnere er ”adskilt luftmæssigt”, så aerosoler og vira i meget ringe grad kan spredes fra en person på den ene side af væggen til en person på den anden side. Ingen luft gennemtrængning = ingen virus gennemtrængning.

En kollega kom med forslag om at bruge ”Tyvek”, som er et materiale der blandt andet bliver brugt til autoklave poser og beskyttelsesdragter, til lydfelt da det er lufttæt, men stort set ikke har nogen lyddæmpning. At bruge det som beklædning over det meste af væggen giver både en god lyd og en økonomisk fordel.

Aktuel version af samtalevæggen, uden aktiv ventilation
Aktuel version af samtalevæggen, uden aktiv ventilation
Samtalevæggen giver mulighed for at mødes indendørs
Samtalevæggen giver mulighed for at mødes indendørs

Ambitioner for Samtalevæggen

Man kan godt forestille sig virus sikrede løsninger som tillader kropskontakt, men de bliver hurtigt mere komplekse. Projektet holdes enkelt og giver derfor ikke mulighed for berøring.

Ambitioner:

 • Højt beskyttelsesniveau
 • God synlighed mellem samtale parter
 • God lydtransmission mange ældre har nedsat hørelse
 • Ingen elektronik hverken til lyd eller synlighed
 • Ingen mekanisk ventilation
 • Fornemmelse af at være i samme rum
 • Max materialepris på DKK 5.000,-
 • Materialer bør være tilgængelige i byggemarked
 • Installation skal kunne udføres af lokal tømrer eller frivillige